Forcapil Forcapil Forcapil
Naslovna > Savjeti
KOSA

Vaša kosa je važan dio vaše ljepote. Procjenjuje se da tokom našeg života imamo oko 200.000 vlasi i svaka od njih se obnovi 20 puta. Vrlo je važno da se brinemo za naše cjelokupno zdravlje, jer to direktno utiče na našu kosu.

KAKO REVITALIZIRATI NAŠU KOSU?

Prvo, masirajte vašu glavu dnevno bez da prebacujete i pretjerano dirate samu kosu. Ovaj postupak će da poveća cirkulaciju i tako će da omogući dolazak hranjivih sastojaka u samu dlaku. Kosu perite uobičajeno, nikako intenzivno. Izbjegavajte agresivne šampone, presušivanje kose, kao i trajne frizure (minival). Perite kosu nježno. Pijte puno vode i jedite zdrave namirnice, puno vitamina i minerala će vašoj kosi činiti samo dobro.
NOKTI

Kao i vaša kosa, nokti sadrže keratin. Zdrava ishrana je također važna za jake i zdrave nokte.

5 savjeta za lijepe i zdrave nokte!

1. Hidratizirajte vaše nokte
Izbrazdani i lomljivi nokti su posljedica dehidracije. Da bi to izbjegli masirajte nokte sa hranjivom kremom od baze nokta barem jednom dnevno.Nokti će biti otporniji na svakodnevne uticaje s vana.

2. Balansirana dijeta !
Da bi imali zdrave nokte trebate jesti zdravo. Zašto? Noktima su potrebni raznovrsni vitamini i minerali kako bi rasli zdravo. Jedite hranu bogatu vitaminom B , vitaminom C, siliciumom i proteinima. Izbjegavajte stroge dijete.

3. Nokti: dodaci prehrani, da molim !
Ali, pazite nemojte uzimati bilo koji dodatak prehrani. Odaberite one bogate cinkom.

4. Manikir: ne zloupotrebljavajte!
Možete raditi manikir, ali ne agresivan i ne skidati previše gornji sloj nokta, jer to pogoduje i gljivičnoj infekciji.

5. Lak za nokte
Lak za nokte štiti nokte od vanjskih agresivnih uticaja. Međutim, ne treba ih uvijek stavljati već treba imati i periode kada su nokti bez laka kako bi “disali”. Izbjegavajte tamne boje laka, jer mogu narušiti prirodnu pigmentaciju nokta.